úterý 3. května 2016

Filmové tipy #03 - Filmy o sexu, které nechápu

V minulých filmových tipech se vyskytovaly filmy o kyberšikaně, týraní a mučení holky ve sklepě a klasické šikaně, takže co přijde dnes?
 Přece filmy o prostitutce a striptérce.


Jen 17

Vraťme se o pár let zpátky do doby, kdy z nějakého důvodu filmaři točili filmy o sexuchtivých dívkách. Vybavuji si, že tehdy vyšel film Nymfomanka (který jsem doteď neviděla). Ten samý rok měl vyjít ještě jeden francouzský film, který mě zaujal už svým názvem.
Ačkoliv původní název znamená "Mladá a krásná", tak z nějakého důvodu v češtině je film nazván "Jen 17". Nemám tušení, proč to tak udělali, ale minimálně mě si tím tehdy získali, protože mi tehdy bylo 17 let. Proto jsem si usmyslela, že se na film podívám ještě v tom věku. Od vydání filmu jsem pak vždycky asi jednou měsíčně zkontrolovala uložto, zda se tam daný film neobjeví. Myslím že asi dva měsíce před mými osmnáctinami se tam skutečně objevil.
Celý film je o sedmnáctileté dívce, která zažije svoji první sexuální zkušenost. Následně se stane prostitutkou, spíš se staršími chlapi. Proč? Na to bych vám ráda odpověděla, ale problém je, že nemám tušení.
Za celý film se nedozvíme, proč hlavní hrdinka dělá to, co dělá. Působí skoro jako jakýsi robot. Neprojevuje nějaké city. Je tam absence jakýchkoliv osobních projevů.
Myslím, že tohle byl jakýsi režisérův záměr, protože divák si má její jednání vyložit podle svého a částečně do sebe promítnout i část sebe. Mladá dívka, která zde objevuje svoji sexualitu a netradičně se s ní vypořádá slouží je zrcadlem, které by mělo vypovídat spíše něco o vás, než o ní.
Moje vysvětlení je takové, že dívka do toho prvního kluka, se kterým přišla o panenství, nebyla zamilovaná. A víte jak se říká, že když je vaše poprvé s někým, koho milujete, tak je to krásné? Tak pro ni to asi nebylo tak krásné. Spíš si myslím, že necítila nic moc zvláštního a tak nedokázala sex plně ocenit. Vybavuji si, že jsem četla, že doporučovaný věk pro začátek sexuálního života dívky je až po 18 letech, protože až poté je dostatečně psychologicky vyspělá. Ona zřejmě nebyla. Proto nedokázala sex plně ocenit a stala se z ní prostituka. Ze sexu si udělala snadný výdělek, protože z morálního hlediska s tím neměla problém a evidentně se jí ani nijak extra nehnusilo, když měla mít styk s někým, kdo byl o desítky let starší. Ale přesto nejsem moc schopná vysvětlit konec filmu. Ten prostě nechápu.
Pokud se mě tedy někdo zeptá, jestli by se na to měl podívat, tak mu řeknu: "Jo, podívej se na to, a pak mi vysvětli, co měl ten konec znamenat."
A ještě jeden malý tip na závěr. Zkuste se na něj podívat v originále. Pro mě bylo příjemnou změnou a především nezvykem poslouchat místo angličtiny francouzštinu.
Mimochodem film je nevhodný mládeži do 15 let.

Bare

Tenhle film je podobného ražení, akorát ho o něco více chápu. Hlavním lákadlem na něm bylo to, že tam hraje Dianna Agron, která si zahrála tu hlavní dívku.
Pointa filmu je podobného ražení, akorát tady není žádný začínající sexuální život a nepřišlo to samovolně. Tak nějak ji k tomu nepřímo navedla nově poznaná kamarádka/přítelkyně. Taky šlo jenom o tanec u tyče.
Mohla by vést obyčejný život, pracovat ve fast foodu, vzít si jednoho dne svého přítele, ale evidentně jí to nebylo dost dobré. Snaží se prostě najít a poznat samu sebe, což je celou myšlenkou příběhu.
Opět se ale nedozvídáme, jak se s tím vypořádávala hlavní hrdinka. Hnusilo se jí to? Užívala si tu pozornost? Taky to vnímala jenom jako prostý zisk peněz? A je s tím spokojenější? Bohužel na filmu jsou dvě věci, které mi vadili. Jednou z nich je postava kamarádky/přítelkyně, která mi byla nesympatická a neskutečně mě vytáčela. Druhou věci je reakce jejího přítele. Nepochopila jsem, jestli se ji snaží pomoct, protože ji miluje anebo se jí vysmívá.
Závěr filmu alespoň dával větší smysl a docela se mi líbil, i když je takový hodně otevřený. Ale k filmu to i docela sedělo.
Na film se má cenu podívat asi jedině, pokud máte rádi Diannu Agron, protože ona a její herectví je tady asi tak to jediné dobré. Škoda, že tam má tolik scén s tou její kamarádkou, kterou prostě nemůžu vystát. Ona a ten námět příběhu. Nemůžu si ale stěžovat, protože díky tomu filmu jsem získala nové gify s Diannou do podpisu svojí postavy v RPG.

Žádné komentáře:

Okomentovat