pondělí 16. května 2016

Filmové tipy #04 - Filmy o sexu, které chápu

Poprvé od mého psaní filmových tipů se dostávám k nějakým veselejším filmům. Volejte sláva a tři dny se radujte! Konečně koukám na nějaké normální komedie. Tedy dvě z nich znám už hrozně dlouhou dobu, ale až teď sem je všechny dala tématicky dohromady do jednoho článku. A co bude jejich společnou tématikou? No, jejich hlavní myšlenky se týkají sexu.

What is your number? / Co ty jsi za číslo?

Začneme mým oblíbeným a několik let starým filmem. Pointou filmu je, že naše hlavní hrdinka narazí na článek, ve kterém se dočte, že pokud žena spala s víc jak dvaceti chlapy, tak má mizivou šanci najít si stálého partnera. To jí vyvolá v hlavě spoustu otázek a tak si pro jistotu dělá seznam všech svých ex, aby si je přepočítala. Dostane se k číslu 19. Brzy poté se dostane do situace, kdy ji hrozí absolutní celibát anebo zůstat starou rajdou. Přijde ale s bláznivým řešením, že prostě vyhledá všechny své bývalé, jestli se některý z nich nepolepšil a jestli některý z nich za to nestojí. Dostane se tak do mnoho prekérních situací. Na pomoc si přitom pozve svého souseda, který je dobrý v pátrání a který je jinak typický děvkař.
Teď ruce nahoru ti, které napadlo, že ti dva spolu budou něco mít. Ano, máte pravdu. Je to přeci romantické komedie a že oni dva budou ústřední pár je jasné jak z plakátů, tak i z jejich prvního záběru ve filmu (kde je on nahý). Ale chemie jim funguje dobře, jejich scény jsou vtipné a zábavné.
Normálně herečku Annu Faris moc nemusím. Většinu komedií, ve kterých hrála, moc nemusím. Ale tady byla vtipně praštěná, až to nebylo trapné. Asi její nejpovedenější film. A Kapitán Amerika snad nepotřebuje nějaké další vyjádření? Sympatický děvkař a soused od vedle, kterého jí můžeme jenom závidět.
První dvě třetiny filmu jsou zábavné, poté se dostanete k vleklému a poněkud přeslazenému vyvrcholení celého děje, než se dostaneme k vtipné tečce na konec.
A jaké je vaše číslo?

Easy A

Tenhle film se trochu vymyká z téhle trojice o sexu. Především tím, že hlavní myšlenkou není jakýsi pár, který se na konci filmu dá dohromady. Tady jde o středoškolskou komedii, kde se po škole roznáší drby o naší hlavní hrdince Olivii (Emma Stone) a ona s s tím musí vypořádávat. 
Už ze začátku filmu jsem si všimla jedné nelogičnosti. Jenom na základě toho, že spala s jedním klukem, ji začnou označovat za děvku? Inu, zveličování věcí tam asi funguje dobře. Ale budiž, tohle jsem ochotna překousnout.
Na celém filmu se mi zalíbil především přístup Olivie k celé situaci. Když vás začnou takhle pomlouvat, tak je logickým přístupem snažit se to lidem vysvětlil a rozptýlil ty drby. Jenže Olivia je namísto toho začne podporovat a tak se stane z té neviditelné holky třídní děvkou.
Právě naše hlavní hrdinka je důvodem, proč se na to podívat. Emma Stone ji zahrála dobře. Je neotřelá a fajnově vtipná. Díky tomu se dá snadno i skousnout, že mluví prakticky většinu filmy.
A poučení nakonec? Nelžete o svých vztah, pokud nejste připraveni stát se školní děvkou.

Friends with benefits / Přátele s výhodami

To nejlepší nakonec. 
Částečně navazujeme na předchozí film, protože se jedná o stejného režiséra, který si do filmu propašoval pár odkazů na Easy A. Ale hlavní myšlenka se opět točí kolem jakéhosi ústředního páru. Sledujeme jejich seznámení na plošině pro kufry na letišti, jejich postupné kamarádění a nakonec jejich experiment s nezávazným sexem.
Ať jsou ti dva kdekoliv, ve vztahu či bez vztahu, jako dva neznámí lidi či přátelé, v posteli či na gauči, při sexu či bez sexu, všude tam jsou vtipné dialogy a spousta jiskření. Žádné romantické přeslazené řečičky a svatba na konec. 
Nakonec z toho máme neortodoxní romantickou komedii s docela předvídatelným koncem bez nějaké (sexuální) revolty. Ale sympatičtí herci se dokáží dostat přes ty klišoidní překážky, zdlouhavý závěr a doklopýtat do poznání, že jsou prostě pro sebe jako stvoření a konečně se dát dohromady.

3 komentáře:

  1. Všechny tři filmy jsem viděla a mám ráda :)
    Dobrý výběr. Ještě bych tam přidala:
    Bláznivá, zatracená láska / Crazy, Stupid, Love
    Jedna za všechny / The other women
    Pointa je u obou taky sex a hlavně jsou tak příjemně hloupé,
    že se stanou perfektní relaxací pro páteční večer :)
    Můj blog: Veronique beauty

    OdpovědětVymazat
  2. friends with benefits klasika, navyše Milu Kunis zbožnujem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Neviděla jsem ani jeden, ale Easy A vypadá jako zajímavý film :-)

    http://mojerande.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat