úterý 31. května 2016

Seriálové tipy #01 - První dávka neveselých seriálů

Už máme za sebou několik článků plných filmových tipů, až jsem si řekla, že by bylo na čase rozšířit pole působnosti. Přeci jen je tolik zajímavých seriálů, které nejsou až tak moc známé a stojí za to si je pustit. A jelikož jsem to já, tak to dnes nebudou veselé komediální seriály, kde na vás číhá vtip za každým rohem. Jenom si povíme něco o seriálech Scream od MTV a o Sons of Anarchy od FX.






Začneme něčím mírnějším, jenom horrorem. Film Vřískot je starý už dvacet let, ale loni se dočkal své seriálové podoby. Podle názorů jedné postavy (přezdívaný Panic) nejde natočit slasher jako seriál. Ironií je, že to říká právě v prvním díle takového seriálu. Ale jeho rozbor horrorů, poznámky a narážky na jiné seriály (The Walking Dead, Pretty Little Liars) patří na seriálu k mým nejoblíbenějším věcem a proto fandím duu Panic a Bi-Zvědavá.
Ale celkově se mi na seriálu i líbilo, jak si s ním dokázali tvůrci vyhrát. Vytvářeli situace podobné filmu. Nahnali blondýnku samotnou do garáže, kde byla ve filmu zabita, nechali diváky sledovat, kdy se objeví vrah, aby ji nakonec nechali přežít.
V klasickém filmu je vrahem kluk hlavní hrdinky, protože mu nechtěla dát. On pak proto začal vraždit. Jenže v seriálu je to jinak a tak může divák hádat, kdo je tím záhadným vrahem. Celý seriál mi trochu připomíná Pretty Little Liars, jenom s trochou více krve a méně natahovanými odhaleními. Takže kdo je vrahem se dozvíte už na konci první série místo šesté.
Moje poznatky a doporučení k seriálu jsou takové, že bude lepší nezjistit, kdo je vrahem, ještě před puštěním prvního dílu. Přišla jsem tak o hádání, i když jistou spojitost vraha s hlavní hrdinkou jsem zvládla uhodnout, i když tam pořád zůstává několik otázek. Snad se dočkám odpovědí ve druhé sérii, která odstartovala včera. 
A mimochodem, v praxi jsem si ověřila, že všech deset dílů první série jde shlédnout za jeden den.


Ukázala bych vám i trailer na druhou sérii, jenže z něho byste hned přišli na to, kdo je vrah a jeho spojitost s hlavní hrdinkou. Takže vám ukážu pouze ukázku z druhé série. Ale pokud umíte anglicky, tak nejspíš přijdete na to, co se stalo s vrahem v první sérii. Pokud neumíte anglicky, tak aspoň odhalíte dvě osoby, které přežili první sérii. Riziko je tedy na vás.



Teď je už ale na čase přesunout se k druhému seriálu. Tentokrát se bude jednat o seriál, který má sedm sérií a je dokončený. V češtině nazvaný Zákon gangu. Hned na začátku se přiznám, že jsem celý seriál ještě nedokoukala, mám zhlédnuté jen první tři série. Ale už teď vím, jak seriál končí (i jak kdo zemře).



Jak napovídá název, je to o gangu. Motorkářský gang, obchody se zbraněmi, drogami, občas se objeví i nějaké střílení a zabíjení. Nejsou to zrovna slušňáci. Ale i tak jsou chlapi féroví. Jsou věrní svému klubu a svým rodinám. Ochotní udělat cokoliv, aby je uchránili, i když to občas znamená, že jim zalžou nebo někoho kvůli tomu zabijí.
Neustále po nich jdou policajti, agenti (ne příliš tajní), musí se vypořádávat s dalšími gangy a občas se vynesou na světlo dávná tajemství (nebo ta z minulé série). Ráda bych vám řekla, že přes to všechno pořád všichni stojí při sobě, ale to bych asi lhala. Někdy se nepohodnou a někdy má někdo jiné představy o tom, kam by měl klub směřovat.
Není to prostě nic veselého, ale ani realita není vždycky veselá. Ale pokud nemáte problém s občasným zabíjením (myslím v televizi, ne v realitě), nadáváním a pustíte si seriál, tak si kluky prostě oblíbíte a budete chtít vědět, jak to s nimi dopadne a zda všechno přežijí. A holkám může stačit sledovat tvář Charlieho Hunnama (a občas jeho nahý zadek).




Trailery na další sérii vám už ale neukážu, protože byste se dozvěděli, co se stalo na konci druhé sérii. Celkově ohledně Sons of Anarchy není moc dobré prohlížet Youtube. Jednou jsem jenom koukala na komentáře u Top 5 Saddest Death prohlížela komentáře a někdo tam zmínil smrt jedné postavy ze SoA. Zadala jsem pak tu smrt do vyhledávače na youtube a zjistila jsem, že to je pravda. Zároveň mi taky v nabízených videích nabídli několik dalších smrtí hlavních postav. Takže odtamtud vím, jak kdo umře. Zkuste nenásledovat můj příklad, ať nepřijdete o momenty překvapení (ačkoliv jsem se v seriálu ještě k žádné vyspoilerované smrti nedostala).

Doufám, že se vám některý z těch seriálů zalíbil a že si některý z nich pustíte. Já se zatím půjdu podívat na nový díl nové série Scream a budu jim fandit, aby to přežili.

3 komentáře:

  1. Špaketos de Forejterin8. června 2016 v 20:53

    A kdo tě přivedl na SoA, hm? xD Ten seriál je tak nakažlivý... napiš mi, až narazíš na postavu, po které mám pojmenovaného ptáčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď si ještě vzpomenout, jak se tvůj ptáček jmenuje...
      (Pro ty, kteří náhodou narazí na naše komentáře, tak to nejsou dvojsmysly!)

      Vymazat
    2. Špaketos de Forejterin9. června 2016 v 6:08

      Nero. <3

      Vymazat