čtvrtek 16. června 2016

Festival fantazie - moje zážitky, moje letošní plány a moje rady

Začalo léto a co to znamená pro náctky, cetky a možná i nějaké sátky? Začíná sezóna festivalů!

Jenže zatímco většina lidí míří na různé hudební festivaly (Votvírák, Vysmáté léto, Vysočinafest...), já jsem ještě nikdy na žádném hudebním nebyla a zatím se ani nechystám. Mně bohatě stačí Festival Fantazie, což je největší festival popkultury v ČR a já tam letos pojedu už popáté.


Právě když si projíždím vlog Shopaholic Nicol z Votvíráku nebo její rady, co si vzít na fesťák, tak si uvědomuji, co všechno je mezi FF a hudebním festivalem odlišné. Hudební festival bývá zpravidla někde na nějakém prostranství, kde je pódium a různé stánky. Festival Fantazie je ve městě. Podle mě je pro něj ideální město Chotěboř, které nejen že je víceméně někde ve středu republiky (pardon Slováci, ale vy to asi budete mít daleko vždycky), tak v jedné ulici je tam kino, sokolovna i kulturní dům. Díky tomu tam máme pro sebe prakticky celou ulici, která je i uzavřená, aby tam nejezdila auta. Letos to navíc bude jediná ulice, kde se bude moct veřejně popíjet alkohol, protože ve zbytku města je to podle nové vyhlášky zakázané.

Ale co tam vlastně je, že jedu raději tam, než na hudební festival?  Já bych vám to hrozně ráda řekla, ale doteď jsem nedokázala přijít na to, jak to popsat. Ono je tam toho hodně, proč tam jezdím každý rok. Možná protože jsem takový geek, nebo spíš Potterhead a zrovna Potterlinie je tam nejpropracovanější. Nezažila jsem, že by se někde jinde v průběhu festivalu soutěžilo o nasbírání Potříků (Potterovští bobříci). Každý večer jsme viděli nějakou jinou Bajku Barda Bedleeho hranou jinak. Vybavuji si baletní variantu, světelnou šou, bajku, kterou hráli poslepu (velmi zábavné pro nás diváky), pantomimou, bajku kreslenou na papír (a Thomas přitom čmárl na zeď!) a stínohru.


Loni jsme navíc měli táborák (i když jen elektrický) uprostřed místnosti a zpívali jsme tam potterovské písničky, což byly prakticky české táborákové s předělaným textem. Naštěstí se mi tam podařilo získat jeden z omezeného počtu zpěvníků a můžu si je zpívat kdykoliv. Ale abyste z toho také něco měli, tak tady je jejich seznam (a česká písnička, odkud je převzatá melodie):
  • Umbridge (Jdem zpátky do lesů)
  • Krámky (Stánky) - prostě o Příčné ulici
  • Snapova zášť (Mexická svatba)
  • Všichni v sedmém ročníku (Všichni jsou už v Mexiku)
  • Severus (Dajána)
  • Víla z Francie (Růže z Texasu)
  • Věž v bouři (Bedna od Whiskey)
  • Šafárův úděl (Severní vítr)
  • Bílá hrobka (Montgomery)
  • Tonksové láska (Červená řeka)
  • Pihovatá (Sametová)
  • Odbor záhad (Blízko little big hornu)
  • Albus Brumbál (Frankie Dlouhán)
  • Tři cíle (Tři kříže)
  • Když Rona brali do Bradavic (Když mě brali za vojáka)
Malá ukázka
Potom každý rok tam je nějaký jiný večírek. Jednou to byl Vánoční ples, potom Večírek Křikova klubu a jsem zvědavá, co to bude letos (a moc líná kouknout od programu). A to že tam někdy hrajeme na hřišti famfprál, asi nebude moc velké překvapení.


Jsem prostě rozený odrážeč, ne? Akorát si nevzpomínám, kdo vyhrál. Je to už čtyři roky zpátky.

Ale abych nemluvila jen o Potterlinii, tak pochopitelně jsou tam i jiné programové linie. Občas zavítám na ThroneCon (Game of Thrones), SeriesCon (všechno možné o seriálech) a NightCon (upíři, vlkodlaci, Supernatural...). Pak si tam něco najdou něco i Trakkies (Star Trek), návštěvníci BritConu, PonyConu a Star Wars. Na Star Wars bych se mohla letos poprvé zajít podívat, abych zjistila něco o nových epizodách a fanouškovských teoriích.

Jedním velkým lákadlem, proč lidi jezdí na Festival fantazie, jsou zahraniční hosté. Těch je tam každý rok několik a taky je to vždycky minimálně jeden ze Star Gate. Přiznám se, že tihle hosté jdou většinou mimo mě, protože pro mě nejsou až tak zajímaví. Ale první rok, když jsem tam byla, tak tam měla přijet Natalia Tena. Pro neznalce hrála Nymfadoru Tonksovou v Harry Potterovi a Ošu (to je ta divoká, co oš**ala Theona, aby mohli Bran a Rickon utéct) v Game of Thrones.

Zkuste se vžít do mojí tehdejší situace. Bylo mi šestnáct let, poprvé jsem přijela na Festival Fantazie (ještě jsem měla jako doprovod mamku) na pár dnů. Rovnou jsem vlezla na Potterlinii, kde byla ten den jakási výuka bradavických předmětů. Ještě teď si pamatuju, jak Wizardy bezvadně zahrál Snapea. Ale ten večer ještě byla zkouška NKÚ, což znamenalo vyplnit jeden test s otázkami z Harryho Pottera. Nakonec se nám mělo předat vysvědčení s výsledky a oni tam přišli s tím, že ohledně toho bude jedno překvapení. V tu chvíli mě napadlo, že by nám ho předala Natalia Tena, ale pak jsem to zamítla, že takový štěstí mít nebudeme. Ta beseda s ní má být přece až další den, takže tu ještě nebude. A najednou vešla do dveří! Každému z nás pak předala to vysvědčení a každého z nás přitom objala. Dovedete si představit lepší první den na Festivalu Fantazie?


Nyní něco k letošním hostům, u kterých jsem se ještě nerozhodla, jestli na nějakou besedu s nimi půjdu anebo si vezmu nějaký autogram (ono to většinou bývá dost drahé). Letos tam budou Colin Ferguson (Heuréka - město divů, The Vampire Diaries, Haven...), Ty Olsson (Battlestar Galactica, Supernatural, Continuum, The 100...), Ian Beattie (Alexandr Veliký, Ser Meryn Trant z Game of Thrones...) a Christopher Judge (Star Gate...).


Pokud jste teď získali dojem, že celý festival je jen o různých přednáškách, diskuzích, workshopech a hrách o různých filmech/seriálech/knihách/hrách, tak jste na omylu. Protože pokud se zrovna neděje nic zajímavého (aby pak jindy mohlo být několik zajímavých přednášek naráz a vy se museli rozhodovat), tak je tam obrovská hala plná počítačových her, herních konzolí, volantů a spoustu takových věcí. Loni jsem si tam s kamarády zatančila na "What does the fox say?". Jinde zase byla hala, která byla pro změnu plná stolů, kde bylo možné vypůjčit si a zahrát nějakou stolní hru.

Na festivalu se ještě těším na filmy. Každý rok se tam promítají nejnovější filmy za poslední rok a pár z loňského roku, přičemž místenka na ně stojí vždy jen 30 - 40 korun. Proto jsem ještě třeba neviděla různé filmové novinky z letošního roku, protože se na ně plánuji podívat na festivalu. Už teď mám v plánu podívat se na  Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, Captain America: Občanská válka, Divergence: Aliance, Fantastická čtyřka a zvažuji ještě Bohové Egypta, Lovec: Zimní válka a Pátá vlna. Jsem zvědavá, jak si je užiji, protože letos je nově zakázána konzumace konzumace občerstvení s výjimkou popcornu, slaných tyčinek atd... a nápojů z uzavřených lahví. Takže točená Kofola v kelímku a brambůrky mi letos neprojdou. Fňuk.

Doufám, že už jste trochu pochopili, proč mám Festival Fantazie tolik ráda a co všechno se tam dá dělat. A to jsem ještě nezmínila ani hraní drinking game (což jsem hrála až jako plnoletá). Pokud takovou hru neznáte, tak si prostě pusťte nějaký film, například Harryho Pottera, a určete si různá pravidla, kdy se napijete a vyberte si čeho. Například když Harryho bolí jizva, Ron jí, Snape někomu odebere body nebo Draco Malfoy řekne, že se o tomhle dozví jeho otec. A i když tam nehrajete drinking game, tak někdy stačí, když jej hraje někdo ve vašem okolí.

Kuk na to strašidlo, které si půjde za chvíli malovat masku Smrtijeda.
Takhle jsme jednou byli na Vampýrské akademii s kamarády, kterou jsem sice viděla už dřív, ale to mi nevadilo (je to prostě podle knihy Richelle Mead). Před námi (nebo za námi?) seděla jedna skupinka kluků/mužů, kteří se rozhodli, že si zahrají drinking game. Neznali film ani knihu, tak jsem jim dala nějaká pravidla. Jeden se měl napít pokaždé, když se řeklo jméno Lissy. Ale celý film je víceméně z pohledu Rose, která skoro celý film řeší svoji kamarádku Lissy, takže její jméno se tam říkalo dost často. Další den jsem na něj narazila u bufetu, jak si objednával nějakou polívku, která ho měla postavit na nohy.

Když už jsme u jídla, tak s tím není takový problém na rozdíl od hudebních festivalů. Je to ve městě, můžete si dojít nakoupit, ačkoliv já jsem tam za ty čtyři roky nebyla ještě ani jednou v supermarketu. Jenom jednou u vietnamců pro melounovou vodku. Jinak tam většinu času přežívám na točené Kofole (0,5 l za 25,-), toustech (30,-) a hranolkách (20,- nebo 25,-, střídají to podle roku) a letos si možná někdy dám i pizzu (90,-). Není divné, že znám tamější ceny jídla nazpaměť?

Kafekára je tam hrozně oblíbená. I mým rodičům od nich káva hrozně chutnala.
Možná bych ji měla po těch letech konečně vyzkoušet.

I ubytování tam je zajištěné, stačí si nějaké zabrat a zaplatit. Na výběr je mezi hotelem, ubytovnou, internátem a spacákovinama. V hotelu jsem nikdy nespala, protože je nejdražší. S ubytovnou Obchodní akademie jsme byly s mamkou spokojené, ale pořád není levnější. Lepší je v tomhle internát, i když tam jeden rok se mi zase nezdála sprcha a loni tam byly zase péřové peřiny. Vítej, moje alergie na peří! A to myslím doslova, protože loni jsem tam kvůli tomu musela vyhledávat zdravotníka a nakonec jsem si brala jeden hodně silný prášek (dithiaden) na ztlumení reakce, abych nemusela každou druhou minutu zavírat oko, jak moc mi slzelo. Přesto jsem si s tou alergickou reakcí zvládla loni vyrobit kouzelnickou hůlku. Letos by mě to nemělo potkat, protože zkouším spacákoviny, takže vím přesně, v čem budu spát. Jenom nevím, jak a kde si budu nabíjet mobil a jak velké budou fronty u sprch.
Co všechno ti nerdi nevymyslí...
Nyní bych se ráda omluvila těm, které nějak můj článek nalákal a rádi by se na Festival fantazie podívali. Ono pokud se přihlásíte a zaplatíte vše do 31. května, tak máte 20% slevu, což už asi nestihnete. Ale na Festivalu jsem viděla Tardis, třeba si ho budete moc půjčit. Snad vás trochu rozveselí těch pár ukázek programů, které jsem nyní našla v dropboxu.


Všímáte si jak často se tam řeší po večerech něco se sexem? Já sama jsem na většině z těch přednášek o sexu v popkultuře nebyla. Jenom jednou na Potterlinii jsem byla v jedné diskuzi, kde jsme probírali, jak řeší v Bradavicích antikoncepci a dívky menstruaci. Dospěli jsme k lektvarům a kouzlu Špuntus tamponus.

Jak je vidět, tak mám z Festivalu Fantazie za ty čtyři roky hodně zážitků a to jsem jich spoustu nestihla zmínit. Třeba jak jsem se zúčastnila Potterovského AZ-Kvízu. Nebo jak jsme nacvičovali vystoupení na písničku Going Back to Hogwarts (kdo zná A Very Potter Musical od Starkid, tak ví, co myslím). To je dokonce i nahrané a zveřejněné na internetu. Ale zrovna ta část se mnou se moc nepovedla. Řídila jsem se podle té přede mnou a ta šla pozdě, rozhodila mě a tak to vypadalo blbě. Takže prosím, nepoznejte mě v tom videu.


Na závěr vám ještě trochu poupravím rady od Shopaholic Nicol ohledně věcí, které jsou užitečné na festivalech:
  • Odličovací ubrousky - Vzhledem ke sprchám a umývárkám většinou až tak potřebné nebudou. Ale kdo ví, možná bude letos u spacákovin v umývárnách nacpáno tak, že je možná využiju.
  • Suchý šampon - Ano, ten si musím do odjezdu na Festival pořídit. Co kdyby bylo ve sprchách narváno?
  • Toaletní papír - Tak bez toho se na FF klidně obejdete, protože normální splachovací záchody najdete v kině, sokolovně, v KD a na svých ubytovacích zařízeních. Jenom venku na ulici ne.
  • Brufen - S tím spánkem to tam není tak hrozné, ale jestli plánujete hrát driking game, kde se bude moc často říkat jméno postavy, které vám kamarádi přidělí, tak ho využijete.
  • Hotovost - Pokud máte Komerční banku, tak ta má bankomat na náměstí. Ale GE Money Bank tam nikde bankomat nemá, to už jsem ověřila.
  • Sluneční brýle - Ty jsou extrémně, pokud vám taky naskočí alergická reakce. Akorát možná lidem připadalo divné, proč jsem nosila sluneční brýle i vevnitř v budově. Ale asi ne tolik jako ten ledový obklad čouhající zpod pravého sklíčka, po kterém mi mělo splasknout natékající víčko.
  • Svetr - Užitečný maximálně na cestu z nějaké akce do vašeho spacáku/postele.
  • Pláštěnka - Hodí se, ale v nejhorším se dá koupit na recepci.
  • Externí nabíječka - Tu rozhodně využiji, pokud nebude možnost nabíjet mobil u spacákovin. Teď ještě nějakou mít...
  • Paštika - Skoro na každé programové linii je ráno nějaká snídaně. Takže vám pěkně nakoupí jídlo a vytvoří takový švédský stůl. Vy si pak přijdete, pěkně se napapáte a přitom vám promítají různá videa. Akorát musíte vstát včas a je pak zdvořile něco na ty snídaně přispět do kasičky.
  • Kostým anebo Cosplay - Na festivalu potkáte spoustu lidí v kostýmech. Od standartních poníků a potterovských uniforem až po Jacka Sparrowa, Kapitána Ameriku, Filiho a Kiliho a Melisandru s Renlym. Já tam nosím zatím jenom plášť s bradavickou nášivkou.
  • OFFífátko - Jedná se o jakousi ovívačku připomínající plácačku a plníci funkci vějíře. Dá se koupit na recepci asi za dvacku, možná za míň, a ve vedru je ohromně užitečná. Hlavně když jedete z festivalu ve vlaku v kupé, kde nejde otevřít okno.
  • Fixa/zvýrazňovač - Každý den se tisknou programy na celý den, které si můžete volně vzít, a pokud nechcete v průběhu dne něco přehlédnout, tak se hodí si ráno sednou a zvýraznit si, co vás zajímá.
  • Polštářek/podsedák - Ještě jsem to neozkoušela v praxi, ale pokaždé mám chuť. Ve většině místnostech jsou totiž staré dřevěné židle a sedět na nich skoro hodinu je trochu nepohodlné pro zadek. Tady by se možná hodil i ten svetr.
  • Placky - Nejsou povinné, nejsou užitečné, ale hodně lidí je nosí na tašce. I bez kostýmu se tak snadno rozeznají příslušníci různých fandomů. Jaképak jsou asi ty moje?

Tímto se s vámi loučí ta holka, která kvůli jednomu festivalu pojede sana přes půl republiky s velkou krosnou na zádech, přičemž se bude modlit, aby sejí neurval u krosny popruh a bude asi třikrát přestupovat. Ale jakmile dorazí do jedné ulice v jednom malém městě na Vysočině a uvidí tam spoustu lidí v různých kostýmech, tak se usměje. Škoda, že není youtuberka, natočila by vám odtamtud vlog.

V komentářích mi můžete napsat o vašem názoru na festivaly obecně i jak se vám zalíbil tenhle a pokud se tam někdo z vás taktéž chystá, tak mi rozhodně dejte vědět.

5 komentářů:

  1. Pane jo, to vypadá zajímavě. O FF jsem četla jenom na tvých stránkách a na stránkách a na stránkách CZ/SK fanklubu Lindsey Stirling, kteří tam taky budou mít stánek. Letos už je asi trochu pozdě, ale ráda bych to někdy zkusila, až budu starší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se tam potkáme příští rok nebo později. Prozatím ti doporučuju v příštích několika dnech sledovat můj Twitter, facebookovou stránku anebo instagram, kam možná budu přispívat něčím z festivalu.

      Vymazat
  2. Každý rok si říkám, že pojedu na FF - a každý rok na to zapomenu nebo mi do toho něco příjde. Tak snad příští rok :D :)
    INKA – focení, líčení, poledance, lifestyle a další!

    OdpovědětVymazat