neděle 30. srpna 2015

Dexter

Je to už nějakou dobu, co byl ukončen velmi úspěšný seriál Dexter. A o čem že to vlastně bylo?
Celý seriál se zabýval jedním seriovým vrahem, který si nemůže pomoct a má nutkání zabíjet lidi. Tohoto nutkání si už v jeho pubertě všimnul jeho otec a vymyslel způsob, jak jeho choutky usměrnit. Dal mu kodex. Harryho kodex je pro Dextera něco jako pro křesťany Desatero přikázání. Díky tomuto kodexu může zabíjet, ale jenom vrahy. Pokud to není vrah, nemá na něj nárok. Pokud ovšem zrovna Dexter nezabíjí snaží se předstírat normální život. Má přítelkyni Ritu, má sestru policajtku Debru, má práci forenzního analytika a nikdo z jeho okolí netuší, kdo je vlastně zač.

Nyní jsme si ujasnili, o co se přesně dějově jedná. Celý seriál sleduje vývoj jedné postavy, všechny jeho situace. Proto se na ně podíváme postupně. POZOR SPOILERY! (v podstatě shrnutí celého seriálu)

1. série 100%
Dexter je samotář, který navenek vypadá jako sympatický vyšetřovatel v nejlepších letech. Už v první scéně zjišťujeme, jaký je jeho koníček. Postupně se poté seznamuje s Debrou, jeho mladší nevlastní sestrou, která pracuje na mravnostním a marně se snaží dostat na kriminální oddělení. Nakonec se jí to podaří a ona se podílí na vyšetřování po vrahovi z chlaďáku (Ice Truck Killer). Ten už v prvním díle prokazuje velký zájem o Dextera, naznačuje, že zná jeho koníčky. Jenže kdo je ten neznámý vrah? Co to má Dexter za vzpomínkové záblesky na kluka v krvi? Scénaristé hned na začátek použili klasické tajemství, které nastraží tak, že to nutí diváka na to přijít a proto se musí dívat dál. Nakonec dojde k velkému odhalení, kdy se ukáže, že hledaný sériový vrah je Dexterův skutečný bratr Barney, který se zasnoubil s Debrou, aby byl Dexterovi blíž a mohl ho přinutit Debru zabít a oprostit se tak od svého kodexu.


2. série 90%
První díly poněkud slabší, Dexter má problémy zabíjet, ale nakonec je vyřeší. Díkybohu, jinak bych se unudila. Vzápětí se ukáže, že to byl jenom klid před bouří, neboť se ukáže skutečný Dexterův problém. Jeho oběti byly odhaleni, policie a jeho kolegové nyní pátraji po něm. Přijíždí kvůli tomu zvlášní agent Lundy, který dává dohromady svůj speciální tým pro pátrání po Řezníkovi ze zálivu aneb Dexterovi. Do tohoto týmu si vybere i Debru, která se prokáže jako velmi schopný detektiv, když odhalí vrahův hlavní vzor vybírání obětí, tedy zločinců. Tím si získá obdiv Lundyho a postupně se s ním sbližuje... dokud spolu nezačnou i přes jejich věkový rozdíl chodit. A i přes jejich věkový rozdíl, se mi Lundy ze všech jejích chlapů v seriálu k ní hodil nejvíc.
Mezitím Dexter předstírá před Ritou, že je závislý na heroinu, aby zakryl své vraždící choutky. Rita ho násedně donutí začít chodit na sezení, kde se seznímí s Lilou, blonďatou prsatou upírkou, jak ji jednou nazvala Debra. Postupně se s ní Dexter sbližuje a během jedné pauzy s Ritou se s Lilou dokonce i vyspí. Tady je vidět jeho vývoj, protože na začátku seriálu měl se sexem problémy. Nyní se z něj stal chlap. Ale nakonec se z Lily vyklube hlavní záporák série, protože zabila Dookse, o kterém si všichni tou dobou mysleli, že je Řezník ze zálivu. S Dexem jí to už tou dobou ale stejné moc neklape, tak mu nedělá moc velký problém (až na ten finanční, že musel kvůli tomu letět až do Francie) ji zabít.
Bohužel nakonec nikdo nezjistí Dexterova tajemství, což mě velmi mrzelo. Už od začátku první série jsem doufala, že se to o něm provalí.

3. série 70%
Záporák této série ale není nic moc. Patří mezi tři nejhorší záporáky celého seriálu (ještě jsem se nerozhodla na jejich pořadí). Navíc Lundy se tu vůbec nevyskytuje a Debra se místo toho motá kolem jedno muzikanta, který ale Debře složil písničku "Puta mala flaca", která se mi líbí a která mě naučila pár dalších slov španělsky (ale si bych je moc v reálu nevyužívala radši).
Asi si z minulého série oblíbili scénáristi dát velké odhalení na konec prvního dílu. Rita je těhotná! Dexter bude otec! Opět je tu vidět další jeho vývoj, ze samotáře zezačátku se stane nakonec otec. Jeho koníčky se budou muset přizpůsobit rodinnému životu. Nebo se rodinný život přizpůsobí jeho koníčkům?
4. série 100%






Pravděpodobně nejlepší série celého seriálu. Dexter se snaží zkloubit dohromady rodinný život a zároven svůj koníček. Jde to velmi těžko. Zároven se v Miami objevuje nový sériový vrah, Trinity (mimochodem Ametten by tak ráda pojmenovala kočku). V několika prvních dílech Dexter odhalí jeho identitu a jeho adresu. Je to normální chlap s milujícíc rodinou, který ve volném čase zabíjí. To mi něco připomíná... Dexter ho proto hned nezabije, neboť se chystá zjistit, jak to zvládá.
Zároveň se kvůli Trinitimu objevuje ve městě opět Lundy, který se snaží Trinityho odhalit. To komplikuje živo Debře, která je stále s tím muzikantem z minulé série. Ale city k Lundymu jsou silnější a nakonec se jednou objeví u jeho dveří říkajíc mu, že ho miluje. Následuje střih a v další scéně už ji Lundy vyprovází. Pak přjde šok, neboť se ozvou dva výstřely. Jeden postřelí Debru a druhý zabije Lundyho.
Jenže to není všechno. Tohle byl pouhý předkrm před velkým finále. V posledním díle, když Dexter konečně zabije Trinityho, dorazí domů. A tam najde sedět svého syna Harrisona v kaluži krve a vedle ve vaně plné krve mrtvou Ritu. Konec série.

5.série 90%

Podle mého bráchy tohle byla poněkud slabší série. Mně to tak nepřipadalo. Docela se mi líbila zápletka s Lumen a jejím případem. Tohle mu pomohlo dostat se přes Ritu a žít dál. Z mého pohledu pro něj byla smrt Rity velký krok zpět na začátek. Najednou na tom byl skoro steně jako v první sérii. Nemá manželku, Ritiny děti se přestěhovali k prarodičům, Dexter žije opět ve starém bytě... s tím rozdílem, že nyní má syna. Harrison je pravděpodobně jediná věc, díky které si zachoval zbytky lidskosti.





6. série 70%
Tady máme dalšího kandidáta na nejhoršího záporáka série. Ale aspoň že hlavní záporák byl pěkná psychouš a nebyla to taková nuda. Ono taky o ničem jiném tahle série ani není. Jenom klasické honění se za sériovým vrahem. Zároveň je to jediná série, ve které nemá Dexter žádnou přítelkyni. Nebýt toho sexu na začátku s jednou bývalou spolužačkou, by si málem ani nevrznul. Mnohem lepší by to bylo s Lumen. Ale aby nám to scénaristé vynahradili, na závěr série se objevilo velké překvapení. To, na které jsem čekala od začátku série. Debra viděla Dextera zabíjet.




7.série 70%
Šest sérií jsem čekala, než někdo objeví Dexterův koníček. Šest let. A nakonec veškeré následky odbydou v prvních čtyřech epizodách. Je to jenom kvůli tomu, aby se Dexter mohl seznámit s Hannah? Ta mi trochu povahově připomínala Lumen. Proč si vlastně Dexter tak často vybírá blondýnky? Ale nakonec ten vztah s Hannah nebyl špatný. Dexter se konečně dokáže do někoho zamilovat. Je o krok blíž na cestě k tomu být normálním. Zároven se během série objevuje šance na další Dexterovo odhalení, tentokrát Laguertovou. V závěru z toho ale nic není a místo spadne Debra na dno kvůli Dexterovi.




8.série 50%
Nejhorší série a zároveň závěrečná série. Celou dobu se děj vlekl, záporák také nic moc. Naštěstí se vrátila Hannah a její vztah s Dexterem mohl pokračovat. Nelogičnosti, nesmyslné zvraty to ale nedokázalo vykompenzovat. Nemluvě o celkovém závěru série. Všechny díly předtím vypadali tak optimisticky, že Dexter si bude žít se svojí rodinkou šťastně v Argentině. Ne, místo toho se všeho vzdá. Pochopila bych, kdyby se rozhodl vykašlat se na zabijáctví a být normální. Ale tohle? Místo svého štěstí si vybere být dřevorubcem. Kéž by tak udělali spin-off, ve kterém bude Harrison už velký, najde tátu a vynadá mu.




Když tedy shrnu celkový seriál, tak je to seriál o chladnokrevném vrahovi, což by nás mělo odpuzovat, ale ne. Díky charisma Micheala C. Halla, který hraje Dexe naprosto geniálně, si tenhle seriál prostě musíme oblíbit. Jenom škoda, že že měl tak bezvadný začátek a konec nic moc. Od čtvrté série šla laťka pomalu dolů.

Takhle Dexter vypadá. Akorát tohle není ten sériový vrah, ale bráchův kocour, kterého jsme pojmenovali Dexter. Někdy ho podezírám, že si omylem přivezli místo kocoura malýho geparda (nebo leoparda, levharta, mně se tyhle zvířata pletou).

Žádné komentáře:

Okomentovat